Начало » СИМЕОНОВ ОБВИНИ АНГЕЛКОВА В КОРУПЦИЯ

СИМЕОНОВ ОБВИНИ АНГЕЛКОВА В КОРУПЦИЯ

by admin
0 comment

Вицепремиерът Валери Симеонов, чиято тазгодишна акция срещу шума и незаконните строежи в летните курорти вече започна, и министърът на туризма Николина Ангелкова отново влязоха в челен сблъсък. Спорът се пренесе от миналата година, когато двамата се караха за опазването на плажовете в Слънчев бряг и за шума от дискотеките в курорта.

Лидерът на НФСБ обвини колежката си от правителството, че подготвя продажбата на 20 декара плаж „Слънчев бряг“. Според Симеонов става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова – шефка на Съюза на собствениците на Слънчев бряг, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел „Оазис“ на самия бряг на морето. Вицепремиерът пусна във фейсбук снимки и карти от нарочените за преобразуване терени.

По достоверна информация министърът на туризма е поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извади 20 дка плаж от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна. Така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели. Миналата година подадох сигнал за незаконните обекти пред хотелите на Иванова „Амфора“ и „Империал“, съсипали десетки декари златен пясъчен плаж, които госпожата беше присвоила с пасивното съдействие на държавните и общинските органи.

В резултат от сигнала обектите бяха премахнати, но апетитите останаха, твърди вицепремиерът Симеонов. Според него Елена Иванова е била яростен поддръжник през 2017 г. на шумните заведения в курорта и публикувала несъгласувани с организацията си позиции в тяхна защита. Явно лоялността й предстои да бъде осребрена. Когато в Министерския съвет бъде внесено това решение, ще протестирам и ще гласувам против, обещава вицепремиерът.

Става въпрос за пет от най-оборотните дискотеки на плажа, сред които „Какао бийч“, „Кубанита“, „Бедрум“. За изграждането им няма никакви проекти и строителни книжа, заяви Валери Симеонов в понеделник. Той уточни, че общо в Слънчев бряг незаконните обекти са 11-12, и обеща те да бъдат съборени.

Вчера пред Нова телевизия Ангелкова призна, че тя е разрешила заведенията на плажа на Слънчев бряг. От нейните обяснения стана ясно, че не е необходимо да има проекти за изграждането им, защото тези обекти били преместваеми и отговаряли на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това е специален закон. Направихме проверка на всички плажове в Слънчев бряг, както всяка година преди началото на туристическия сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на закона. Според него абсолютно всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните 5 заведения изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там от повече от 10 години и не са променяли своите параметри, заяви Ангелкова.

Министерството на туризма няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. То е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра, съобщиха по-късно през деня официално от ведомството на Ангелкова.

Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, твърдят от Министерството на туризма.

През 2015 г. тогавашният регионален министър Лиляна Павлова обяви, че дори за ограда на плажа е необходимо да има строително разрешение. Това стана след сезиране за такъв случай на плажа в Кранево. Така остава неясно как за едни обекти на плажа, които по думите на Симеонов изглеждат внушителни като молове, действа специалният Закон за Черноморското крайбрежие, а за други като най-обикновена ажурна ограда – Законът за устройство на територията.

Настоящият регионален министър Николай Нанков не взе отношение по въпроса, а се измъкна, като прехвърли отговорността за заведенията на общинската власт, защото те били по-ниска категория строежи. Той увери, че ведомството му изпълнява функциите си по надзор върху решенията на местната власт. От отговора му обаче не стана ясно какво конкретно е становището на отговорното министерство по случая.
Общината в Несебър до момента не е излязла с официална позиция за дискотеките. Концесионерът на южния плаж обясни пред Нова телевизия, че за обектите има всички необходими документи и те са там от 15 години.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.