Начало » САУДИТСКА АРАБИЯ ОЧАКВА ДО 100 МЛРД. ДОЛАРА ОТ ОБВИНЕНИТЕ ЗА КОРУПЦИЯ И РАЗКАЯЛИ СЕ АРЕСТАНТИ

САУДИТСКА АРАБИЯ ОЧАКВА ДО 100 МЛРД. ДОЛАРА ОТ ОБВИНЕНИТЕ ЗА КОРУПЦИЯ И РАЗКАЯЛИ СЕ АРЕСТАНТИ

by admin
0 comment

Повечето от задържаните в Саудитска Арабия срещу масовата хайка срещу корупцията са приели да сключат финансови споразумения, за да избегнат съдебното преследване, съобщи днес главният прокурор на кралството, цитиран от ДПА. „В момента се финализират необходимите процедури за сключване на такива споразумения“, посочват в изявление Сауд Ал Моджеб.

Задържаните в различни петзвездни хотела в момента все още остават 159 души. Общо 320 улични в корупция високопоставени саудитци бяха задържани, за да предоставят информация на разследването.

„В случай че не бъде постигнато споразумение или ако задържаният отхвърли вложеното му обвинение, той се предаде на прокуратурата за приключване на юридическата процедура срещу него“, каза Ал Моджеб.

По-рано днес министърът на търговията и инвестициите Маджед бин Абдула Ал Касаби съобщи, че Саудитска Арабия е приключила с основната вълна от арести, извършена като част от мерките за борба с корупцията и смята да използва задържаните милиарди долари в проекти за икономическо развитие на монархията ,

При един от първите сделки с обвинени и задържани лица, Митеб бин Абдула, на времето, считан за водещ претендент за трона, е бил освободен от задържането, след като е съгласен да плати 1 милиард долара.

Министерството на финансите е открило специален профил, за да получи пари от такива споразумения. Те могат да достигнат между 50 и 100 милиарда долара, каза министър Ал Касаби. Средствата от този профил ще бъдат използвани за задоволяване на обществените нужди, за изграждане на жилища, защото това са пари за народа, допълни министърът. Той уверява, че няма да бъдат използвани за нищо друго освен за проекти за развитие.

Под мотото за борба с корупцията в Саудитска Арабия се проваля с всички, които могат да оспорят властта на бившия държавен глава Мохамед бин Салман, избран от сегашния крал. 32-годишният принц оглавява антикорупционния комитет, а кралят отстранява всички, които не са съгласни с избора му на наследника или имат достатъчно влияние да се противопоставят.

източник: Дневник.бг

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.