Начало » САЩ санкционираха молдовски олигарси и организации заради корупция

САЩ санкционираха молдовски олигарси и организации заради корупция

Сред санкционираните са свързваните с Русия политици Владимир Плахотнюк и Илан Шор

by Manager
0 comment

Министерството на финансите на САЩ представи пакет от санкции, насочен срещу общо девет души и 12 организации в Молдова, а попадналите в списъка няма да имат право да влизат на територията на САЩ или да търгуват с местни компании и лица. Решението на Вашингтон идва в отговор на корупцията и опити на местни политици да запазят страната в сферата на руското влияние, въпреки че в момента на власт е прозападно правителство.

 

 

Санкционираните граждани включват олигарси, „широко признати за превземането и корумпираните политически и икономически институции на Молдова, и тези, действащи като инструменти на кампанията за глобално влияние на Русия“, се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ.

„Наложените санкции разкриват не само тайната стратегия на Русия в Молдова, но също така показват как корупцията подкопава върховенството на закона“, заявява Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите за тероризма и финансовото разузнаване, цитиран от „Свободна Европа“.

В изявление държавният секретар Антъни Блинкен посочи двама молдовски олигарси, Владимир Плахотнюк и Илан Шор, които са и най-високопоставените санкционирани. Блинкен каза, че „подкупването на служители на правоприлагащите органи от г-н Плахотнюк отразява дългогодишните му усилия да завладее и корумпира съдебните и правоприлагащите институции на Молдова, като същевременно използва своето богатство и политическо влияние, за да подкопае политическите съперници и върховенството на закона в страната“.

Кой е Владимир Плахотнюк?

Владимир Плахотнюк е бивш депутат и е бил де факто лидер и председател на Демократическата партия на Молдова (ДПМ), преди да напусне страната през 2019 г. Той е собственик на редица медии, сред които четири от петте национални телевизии в страната – Prime TV, Publika TV, Canal 2 и Canal 3. Освен това е собственик и на три радиостанции, като по този начин контролира 60% от акциите на компаниите на информационния пазар.

 

Обвиненията срещу бившия депутат са много на брой, като най-значителните са в използване на правоприлагащите, изборните и съдебните власти за лична облага. На него и семейството му е забранено да влизат на територията на САЩ от 2020 г.

Плахотнюк в продължение на години е контролирал правоприлагащия апарат в страната, за да преследва политически и бизнес съперници. По-конкретно е направил така, че молдовските правоприлагащи органи да съсредоточат разследванията върху лица и организации, които са били негова политическа опозиция и на ДПМ преди изборите през 2018 г., твърди Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите.

 

 

capital.bg

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.