Начало » Съдът даде 120 хил. лв. на оправдан за корупция катаджия

Съдът даде 120 хил. лв. на оправдан за корупция катаджия

by Manager
0 comment

Пореден шокиращ разнобой в съдебната практика по обезщетяване на пострадали от непозволено увреждане лъсна по случая със столичния катаджия Цветелин Цветков. Разследването срещу него започна преди 10 години, когато с колегите му Антон Ангелов и Желязко Калинов бяха обвинени от закритата вече Специализирана прокуратура в участие в организирана престъпна група за съставяне и използване на документи с невярно съдържание за регистриране на автомобили, които не отговарят на изискванията за превоз или за движение по пътищата.

Делото влезе в съда през 2015 г. и, подобно на повечето подобни казуси, през 2018 г. уволненият от МВР Цветков беше оправдан. След потвърждаване на оправдателната присъда от апелативния спецсъд през 2019 г. прокуратурата не протестира, а катаджията беше възстановен на работа с решение на Върховния административен.

Последва делото за обезщетение, в което на първа инстанция Софийският градски съд осъди прокуратурата да плати на Цветков 25 хил. лв. за понесени морални вреди, но отхвърли иска за още 100 хил. лв. пропуснати след уволнението ползи от неполучени заплати. Въззивната инстанция реши обаче точно обратното в тази насока, добавяйки ги към признатата от първоинстанционния съд претенция. Мотивът е, че в заповедта за уволнение на полицая било акцентирано, че за извършеното деяние е образувано наказателно производство, както и че случаят станал обществено достояние, с което е уронен престижът на МВР.

За да признае обезщетението за пропуснати ползи, апелативният съд се позовава на “най-новата практика на ВКС”, според която “когато се касае до отстраняване от длъжност, макар и да е резултат от преценката на дисциплинарно-наказващия орган, щом е предпоставило настъпване на имуществени вреди в пряка и непосредствена последица от наказателното преследване, те следва да бъдат репарирани от прокуратурата като пропуснати ползи, изразяващи се в неполучено месечно възнаграждение, което е закономерна правна последица от неоснователното обвинение и ответникът е материалноправно легитимиран да отговаря”.

Посочената от апелативния съд “най-нова практика” е решение на върховния касационен съд по едн от многобройните случаи за полицейско-митничарска корупция на ГКПП „Капитан Андреево“, Гранично полицейско управление-Свиленград. По случая старши полицай е обвинен и уволнен за това, че в качеството си на длъжностно лице и чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение е поискал от анонимен свидетел дар, който не му се следва, в размер на 5 евро. Следва оправдателна присъда и възстановяване на работа, а прокуратурата е осъдена да му изплати близо 11 хил. лв. обезщетение за пропуснати ползи от неполучени заплати.

Така МВР, което е уволнило служителя си, не носи отговорност за последиците от уволнението, а обезщетението за пропуснатите в резултат от него ползи е възложено на прокуратурата. „В случая, макар връзката между обвинението и вредите да е опосредена от акта на работодателя, вреди за ищеца не биха настъпили, ако не бе повдигнато обвинение, заради което е отстранен от длъжност и му е наложено дисциплинарно наказание“, се казва в решението на втората инстанция по делото “Цветков”, което подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.