Начало » С МАГАРЕШКО КАШЛЯНЕ ПРЕД МЕРКЕЛ КОРУПЦИЯ НЕ СЕ БОРИ, ТРЯБВА И АКЪЛ

С МАГАРЕШКО КАШЛЯНЕ ПРЕД МЕРКЕЛ КОРУПЦИЯ НЕ СЕ БОРИ, ТРЯБВА И АКЪЛ

by admin
0 comment

Опитите на Борисов да изпробват Ангела Меркел помагат за борбата му с корупцията удариха на камък. Германският канцлер отказа да отговори на въпросите за напредъка на кабинета в борбата с негровото явление.

Това наложи Борисов само да се похвали, очаквайки, че Меркел все пак ще го подкрепи. Тя обаче тактично е замятала и в тази ситуация.  

И няма как да е другояче, след като за разпадащата се България корупция в германското правителство са получени десетки доклади само през 2017 г. Те достигат до Берлин по дипломатически път, чрез тайните служби, както и чрез неправителствени организации, сред които се открояват тези на фондациите „Конрад Аденауер“ и „Фридрих Науман“.

И се получават абсолютни парадокси. Борисов заявява: „Полагаме огромни усилия в борбата с корупцията. Това се вижда от всички. България се е превърнала в пример за борба с корупцията в много европейски държави. „След това бомбастично изхвърляне министърът поиска от Меркел“ добронамерена помощ за правосъдието и борбата с корупцията у нас „,“ Добронамерена „, сякаш може да е злонамерена … След срещата в София той обяви, че е получил подкрепата си в България да дойдат „колеги“, които „добронамерено“ и „без много шум“ да наблюдават и обучават, като влизат „в прокуратура, съд, следствие, полиция, където има нужда „и си дадат мнението за законода лството, в т.ч. и приетия наскоро антикорупционен закон.

Това беше нагъл опит за привличане на Германия в фалшива игра, с която премиерът да рекламира някакви бъдещи успехи и да намали общественото недоволство. В Берлин със сигурност знаят за подписания неотдавнашен договор между българската и руската прокуратура – от Юрий Чайка и Сотир Цацаров – нашите обвинители да се обучават в борбата срещу корупцията в Русия, която е на 119-о място в света.

Това не е парадокс, здраве му кажи.

„Една страна може да бъде управлявана от добри чиновници и лоши закони, но не и обратното“. Тази мисъл на Бисмарк е цитирана от ръководителя на фондация „Конрад Аденауер“ Марко Арнд след посещение в България. И допълва: Румъния отбелязва голям напредък в борбата с корупцията на най-високо равнище, което в България липсва. Според мен данъчните власти и прокуратурата в България все още реагират твърде много на подозрения за корупция по високите етажи на властта. Осъдителните присъди са голяма рядкост. България има съответните институции и закони, но те би трябвало да се прилагат. Обстоятелството, че това става изключително рядко, показва силата на споменатото от вас задкулисие. В България много често споменават в тази връзка фамилията Пеевски „. Арнд е разбрал неща, които Борисов продължава да отрича.

Борисов казва, че провежда реформи в страната. Казва още, че се бори с корупцията и организираната престъпност. Но това случва ли се? Този въпрос постави в интервю за БНР Даниел Кадик, директор на българския клон на фондация „Фридрих Науман“.

Борисов много иска да използва Ангела Меркел и Германия за свои пропагандни цели. Той се опитва да внуши, че те признават големите му „постижения“ в борбата с корупцията, преполитики тезата с проблемите на Балканите, Турция, бежанците и пр. Иска да бъде герой и големият победител над корупцията, осъзнавайки абсурдността на положението – да си себе си корупция, хем нейният враг. И постепенно заприличва на онова магаре от рекламния клип на лек срещу кашлица, което символизира болестта. А и с хапчета тази работа не става.

 

Радост Велчева /https://frognews.bg/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.