Начало » РУМЕН ГЕЧЕВ: БЪЛГАРИЯ Е№1 ПО КОРУПЦИЯ В ЕС И ИЗВЪН НЕГО

РУМЕН ГЕЧЕВ: БЪЛГАРИЯ Е№1 ПО КОРУПЦИЯ В ЕС И ИЗВЪН НЕГО

by admin
0 comment

„България е номер 1 по корупция. Това сочи проучване на МВФ за 31 страни от Европа. Лошата новина за нас е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа с 29,6% от БВП. Турция е на второто място. „Това заяви пред БНТ проф. Румен Гечев, депутат от ПГ на „БСП за България“. По думите му средното ниво за ЕС е 15%.

Той показа и още едно изследване на глобалната финансова почтеност, публикувано през декември миналата година. „Първото им изречение от изследването им за ЕС е, че България не е само най-бедната страна в ЕС, но най-корумпирана „, каза Гечев и добави, че не опозицията, а международни организации, констатира това.

Професорът се позовава и на данните от доклада на Агенция „Митници“, публикуван само дни след гласуването на вота на недоверие. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари са за 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата, са били 22 млрд. къса.

На предположението на водещия, че много хора са отказали да пушат цигари, Гечев се съмнява, че половината от пушачите у нас са ги спряли поради кризата. По отношение на заловения тютюн митническите данни са идентични.

„През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн срещу 51 тона през 2016 г. Данните на доклада на Агенция“ Митници „сочат, че България е №1 по корупция и сивата икономика в ЕС и извън нея „, разсече Гечев. Той уточни, че малко по-големи приходи от акциза на горивата се дължат на повишената цена на петрола на международните пазари.

„В доклада пише, че увеличените цени на суровия петрол за 2017 г. са с 23,4% спрямо предходната“, посочи професорът, но обясни, че въпреки сериозното скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години са почти еднакви. Той показа и доклада на ДАНС за системата БАЦИИС, в който пише, че един парола е влязъл от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това кой е влязъл в нея.

Бойко Борисов бодряшки ни призова да се обърнем и кофите за боклук и ако не открием цигари без бандерол, значи че сме преодолели корупцията и контрабандата. Това заяви пред БТВ Христо Проданов, депутат от ПГ на“ БСП за България „, който посочи, че в доклада на Агенция за митниците ясно е посочено, че има неизпълнение в събранието на акциз от цигари в размер на 50 млн. лева за 2017 г.

източник: trud.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.