Начало » Правосъдният министър е в САЩ за срещи за борба с корупцията

Правосъдният министър е в САЩ за срещи за борба с корупцията

by Manager
0 comment

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков се срещна във Вашингтон с координатора на САЩ в борбата с глобалната корупция Ричард Нефю, съобщи министерството в София.
„В рамките на посещението са планирани още срещи в Държавния департамент и Департамента по правосъдие“, допълва съобщението без да посочва за колко дни е визитата и в какъв формат.

 

Нефю бе назначен на поста на 5.7.2022 г. като и преди е работил по тази тема в Държавния департамент – предимно с профил Иран, ядрената програма на Техеран и подготвянето на санкциите срещу страната. Той координира борбата срещу корупцията във всички аспекти на американската дипломация и чуждестранна помощ.

„Двамата разговаряха за актуалните предизвикателства пред България и региона и за възможностите да сътрудничим със САЩ за тяхното преодоляване. Г-н Нефю потвърди готовността на САЩ да продължават да подкрепят усилията на страната ни за осъществяването на необходимите реформи в областта на върховенството на закона“, се казва още в съобщението.

Зарков говори в петък на конференция на Американската търговска камара в България, на която посланик Херо Мустафа завви, че в съвместната си работа САЩ и България не са постигнали достатъчно в борбата с корупцията. Тя каза още, че малка групичка хора в България са изградили система за превземане на държавата в интерес на група олигарси и че никой от санкционираните от САЩ по Глобалния закон „Магнитски“ и от Държавния департамент не са наказани под каквато и да е форма в България, но САЩ продължават да стоят зад решението си.

В неделя в интервю за Би Ти Ви Мустафа посочи, че законопроекти за реформиране на правораздаването и прокуратурата стоят неприети в парламента още от 2009 г.

Министър Зарков е в Съединените американски щати в контекста на срещите на върха за демокрация, инициирани от президента Джоузеф Байдън и участва в контактната група, подготвяща втората Среща на върха през пролетта на т.г., посочва още правосъдното министерство.

Зарков цитира в изказването си в петък Срещата за демокрация от миналата година и каза, че екипът на министерството, който той не е сменил като служебен министър, е подготвил промени, изисквани заради Плана за въстановяване, но депутатите не ги одобряват засега.

 

/dnevnik.bg/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.