Начало » ПОРОЖАНОВ: НАРЕДБАТА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА СХЕМАТА „УЧИЛИЩНО МЛЯКО“ НЕ НАРУШАВА НИЧИИ ИНТЕРЕСИ

ПОРОЖАНОВ: НАРЕДБАТА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА СХЕМАТА „УЧИЛИЩНО МЛЯКО“ НЕ НАРУШАВА НИЧИИ ИНТЕРЕСИ

by admin
0 comment

„Не смятаме, че по някакъв начин сме нарушили интересите на всеки от тях с приемането на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за доставка на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения!“ , каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на дискусия по темата в Народното събрание.

От опозицията упреква министъра, че с наредбата се премахват търговците, които са част от веригата, и се създават условия за монополи на определени производители в млечния сектор и тя не съответства на по-широка дискусия.

Схемата „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ влиза в сила от 5 май 2017 г. С Наредбата се уреждат условията и реда за нейното прилагане при доставката на плодове и зеленчуци в учебните заведения, като с измененията й се дава предимство на български производители за директни доставки.

Порожанов уточнява, че разпоредбите в наредбата дават възможност на производителите да участват в нея . Тя е предоставена за съгласуване още през ноември м. г. и са постъпили всички бележки, мнения и становища, съобразени са представените обструктури по нея, каза министърът. Той информира, че по схемата се обслужват над 450 000 деца в детските градини и в училищата. Общо 94 на сто са обслужвани с плодове от т. нар. търговци, а производителите са само 4 процента.

Производителите на плодове много трудно биха се включили при сегашната промяна. По отношение на училищното мляко обаче самите партиди, отговарящи на БДС за мляко, сирене, кашкавал, се произвеждат от производителите и се дават на дистрибуторите да ги разменят . Това, което МЗХГ задължително трябва да направи, е категоричен министър, още повече, че Европейските регламенти по този въпрос дават предимство само на производителите!

Министърът уточни също, че във връзка с постъпили въпроси за начините на участие от ДФЗ излязоха с официално становище, в което ясно и категорично е упоменато, че никакви консорциуми или сдружения между производители и търговци, както и между търговци и земеделски производители няма да бъдат зачитани и ще бъдат дисквалифицирани.

С отлагането на наредбата и забавянето на свикването на срещата само се цели приемането на наредбата по този начин, каза още Румен Порожанов.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.