Начало » Полицай от „Сигма“ бе оправдан по обвинение в корупция и осъди прокуратурата за 12 000 лева

Полицай от „Сигма“ бе оправдан по обвинение в корупция и осъди прокуратурата за 12 000 лева

by Manager
0 comment

Владислав Николов заведе иск срещу държавното обвинение за 28 000 лева, съдът му определи по-ниско обезщетение.

Полицаят Владислав Николов, който беше подсъдим и оправдан за корупция, заедно с шестима свои колеги от бившето моторизирано звено „Сигма“ на МВР, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 12 000 лева, съобщи lex.bg, като се позова на решение на Софийския градски съд (СГС), където Николов е завел иск срещу прокуратурата за 28 000 лева.

Николов беше подсъдим заедно с бившия си началник Ивайло Василев и колегите си Йордан Джогански (командир на отделение), Филип Макавейски (старши полицай), Стойко Методиев (командир на отделение) и Любомир Любомиров (старши полицай). Те бяха обвинени, че са участвали в престъпна група за получаване на подкупи от шофьори.

През 2015 г. прокуратурата обяви, че праща полицаите на съд, като обяснението тогава беше, че престъпната група е действала от 2012 г., когато Ивайло Василев споделил с Георги Божилов идеята си за бърза и лесна печалба. Останалите се съгласили да участват и за едно дежурство един екип събирал до 400 лева.

Според разследващите групата е действала до 30 юли 2014 г., когато полицаите бяха задържани. В хода на разследването полицаи от звеното дадоха показания срещу колегите си, но след това се отказаха от тях. В края на 2017 г. спецсъдът оправда полицаите, а присъдата влезе в сила, след като прокуратурата не я протестира.

Сега Владислав Николов описва пред съда, че делото срещу него е било отразявано от медиите, той бил притеснен, затворил се в себе си, станал напрегнат и се разболял. Полицаят припомня, че заради делото е бил уволнен от работа, останал е без доходи, а публичността на процеса е засегнала авторитета и чувството му за лично достойнство.

Съдът приема за доказани неимуществените вреди на Николов от незаконното обвинение, но за да прецени справедливото обезщетение, отбелязва, че делото е продължило три години и половина, като в началото му полицаят е бил на 30 години, че става дума за тежки обвинения, както и това, че той не е бил задържан в хода на делото.

Съдия Евгени Георгиев посочва в решението си още три сходни и приключили вече дела на полицаи срещу прокуратурата, като едното дори е на колегата на Николов – Стойко Методиев, който е бил подсъдим с него. По него и в останалите два случая, Върховният касационен съд е осъдил прокуратурата да плати на полицаите по 10 000 лева.

Съдия Георгиев пише в решението си, че икономическата обстановка в страната се е променила в последните години и затова приема, че справедливото обезщетение за Владислав Николов е 12 000 лева. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.