Начало » Подкрепете НОИ в борбата му с „малката корупция“

Подкрепете НОИ в борбата му с „малката корупция“

by Manager
0 comment

От няколко години НОИ в своя Информационен бюлетин разказва за схеми за измами със средствата на общественото осигуряване. Констатира се нарастване на изплащането на обезщетенията през последните години. Информацията, дадена от НОИ за тези схеми, е коректно представена в медиите през годините. Самата аз съм писала на тази тема, макар и тя да не е любимата ми.

Всъщност, опитите за измама съществуват от много отдавна и за съжаление измамниците стават все по-изобретателни. Тук ще цитирам други хора, които многократно са изтъквали, че в България корупцията е национален спорт и всяка обществена прослойка си има любимо корупционно занимание. Ако за представителите на едрия бизнес любимото поле за изява са, да речем обществените поръчки, то хората с ниски доходи масово не се церемонят с така наречените „инвалидни пенсии“.

Преди няколко години, след като беше преговаряло месеци със социалните партньори – работодатели и синдикати – и имаше тяхната подкрепа, едно от няколкото Бойко Борисови правителства се осмели да отвори уста в посока на промени в нормативната база на експертизата на трудоспособността. Иначе казано, насочи погледа си към пресичане на корупционните и други лоши и неправилни практики в така наречените ТЕЛК.

На следващия ден пред Министерския съвет имаше поне десет хиляди души, които не бяха организирани от някаква тъмна опозиционна сила, а бяха пристигнали съвсем доброволно и бяха не ядосани, а направо яростни. Тогава една умна жена, завършила социални дейности в университета в Лийдс, самата тя човек с тежки увреждания и лидер на организация на хора с увреждания, без всякакви задръжки каза, че „хората на площада не са хора с увреждания, а хора с ТЕЛК решения“.

Днес тази достойна жена вече не е между живите, иначе сигурно щеше да коментира сегашното положение на нещата и коментарът й щеше сигурно да е много остър. Остър спрямо уж „малката корупция“, която се шири в областта на „инвалидните пенсии“, пък и не само на тях. Ясно е какво беше имала пред вид на времето – здрави хора се „инвалидизират“ без всякакви скрупули и задръжки.

Ако Ганьо Балканский беше казал за обслужването в Австро-Унгария: „те малко ли ни скубят“, то днешните му потомци си „взимат“ от фондовете на общественото осигуряване с аргумента, „а те малко ли крадат“. Визираните „те“ по принцип са абстрактни, но ако поискаме конкретизиране, най-често това се оказват „обичайните заподозрени“ – депутатите, изпълнителната власт, бизнеса и дори профсъюзите. Абе, щом ги дават по телевизията, значи не им е чиста работата…

Въоръжени с тези успокоения за остатъчната си съвест, твърде много хора лъжат, плащат подкупи и получават права, каквито всъщност не им се полагат. Обикновено общественото неодобрение е насочено към тези, които взимат подкупите, но се налага да напомним, че според Наказателния кодекс, даващият рушвет също подлежи на наказателно преследване.

И потича една „благородна олимпийска надпревара“ в националния спорт на „малката корупция“. Цели села се оказват населени от хора с увреждания от една и съща болест. Тези данни се представят в медиите, хората се възмущават и … толкова. Някои дори го удрят на расизъм, като обясняват, че само „онези“ – по-пигментираните, правели такива неща, но данните на съответните контролни органи показват забележителна „обществена солидарност“ по въпроса – сред всички етноси и религиозни групи. Щом нещо може да се направи, никой не пропуска, стига да не го спира съвестта.

Тук трябва да се отвори скоба и да се каже, че има хора, които могат да умират от глад и да не посегнат към чуждо, камо ли към обществен фонд, но за съжаление техният брой намалява. За сметка на това, броят на тези, които смятат, че обществените фондове така и така са безстопанствени, расте.

Всъщност, примерът с „инвалидните пенсии“ не трябва да ни заблуждава, че само там се лъже, фалшифицира, мами и в крайна сметка – краде от широките маси. Постоянно се изнася информация, че всякакви кандидат-пенсионери ги сърбят ръцете и много често не си поплюват.

На 05.01.2023 г. в предаването „Твоят ден“ по телевизия Nova news събеседници се оказаха г-н Георги Терзийски, началник отдел „Връзки с обществеността“ в НОИ, и г-жа Любомира Язаджиева, директор на Дирекция „Пенсии“ в НОИ. Срещата премина под надслов „Стотици опити за измами и източване на средства в НОИ“ и „Схеми на източване – ежегодно се пресичат стотици измами“.

Тук още в аванс трябва да се приветства Националния осигурителен институт (НОИ) за това, че дава гласност на тази меко казано „лоши практики“. Ще си позволя да цитирам съпруга си, който като постоянен зрител (и по желание, и по принуда) на всичките видове серии на „От местопрестъплението“ казва, че основното предназначение на тези филми е да внушават на целокупното население, че неразкриваемо престъпление няма. Всяка уважаваща себе си българка е готова да прекослови на мъжа си в четири от пет случая, но тук трябва да се съглася с него. Едно време във Франция е имало (не знам дали сега още го има) нормативно предписание, че криминалните филми не трябва да завършват с щастлив край за престъпниците.

В нашия случай не ни трябва и филм – предаването е на живо, в реално време и по абсолютно действителни случаи. Първо от Nova news ни показаха услужливо едни таблички, от които се вижда, че:

Разпорежданията за неоснователни парични обезщетения (за болнични) са били 4966 броя за 2019 година, 7559 броя за 2020 година и 9931 броя за 2021 година.

Увеличението от 2019 до 2021 година е от 99,98 на сто или, казано на човешки език – два пъти.

Неоснователно изплатените средства са били 2930023 лева за 2019 година, 5009763 лева за 2020 година и 5935241 за 2021 година.

Увеличението от 2019 до 2021 година е 102,57 на сто или пак два пъти.

Разпорежданията за неоснователно изплатени обезщетения за безработица са били 2576 броя през 2019 година, 5416 броя за 2020 година и 5370 броя за 2021 година.

Увеличението от 2019 до 2021 година е 108,46 на сто – два пъти.

Неоснователно изплатените средства са били 1863347 лева за 2019 година, 4497674 лева за 2020 година и 4351077 за 2021 година.

Увеличението от 2019 до 2021 година е 133,51 на сто – тук вече забележимо повече от два пъти.

Всичко това по данните на възможно най-компетентния и достоверен източник – Националният осигурителен институт (НОИ).

Някой непоправим оптимист може да каже, че положението не е чак толкова трагично – ето при неоснователно изплатените обезщетения за безработица „трендът се е обърнал“ – през 2021 е злоупотребявано малко по-малко, отколкото през 2020 година. Тук просто ще предложа да се самоуспокояваме с други, по-сериозни аргументи.

Някой ще каже: добре де, бюджетът на общественото осигуряване е милиарден, какво са за него тези „пършиви“ милиони. Първо, милионите нарастват в една добра прогресия – засега аритметична, ама може да стане и по-лошо, ако не се противодейства. И второ, тези числа говорят за пословичната безразсъдност на тези, които „лъжат и мажат“, защото в НОИ наистина не бездействат.

Самите гости от НОИ бяха много умерени и сдържани, стремяха се да не употребяват силни думи и да не разгарят сензационни настроения. Без да оправдават злоупотребяващите, те се опитаха и да дадат някакво обяснение на ставащото.

Любомира Язаджиева, директор на Дирекция „Пенсии“ в НОИ, сподели, че повишаването на изискванията за осигурителен стаж и възраст за пенсиониране, водят до проблеми за кандидат-пенсионерите. Лицата търсят начин да си набавят недостигащия им стаж. Наблюдават се различни схеми – от самосиндикални опити някой да си изработи документ или да се преправи такъв от 5 на 15 години стаж до цели манифактури – хора, които съставят неистински документи. Според нея преди измамите са били насочени към правилото за най-добрите три години за пенсия, но след отпадането му, при което вече за определяне на пенсията се използва период, за който съществува електронен регистър, документите вече се фалшифицират много по-трудно.

По думите ѝ когато лице опита да преправи документ, издаден от името на осигурителя, деянието се квалифицира като фалшифициране, което се предава на прокуратурата в случай на разкриване на документно престъпление.

„Не само извършителят, но и лицата, които се ползват от преправянето на данните, подлежат на санкции. В голяма част от случаите прокуратурата не успява да установи извършителя, а в други случаи санкциите са глоба или условна присъда“, поясни г-жа Язаджиева. Тя допълни, че когато се установи надвзета сума чрез нарушение, тя бива иззета с лихвите по законов път. Така де, чуждо и насред пазара се взима…

Тук аз бих добавила, че без колебание трябва да се съгласим с Любомира Язаджиева, че служителите в ТП на НОИ са се превърнали в разследващи полицаи. Независимо, че за фалшификаторите – пишман изпълнители или пък майстори в занаята, преди измамите са били по-лесни и по-трудни за откриване, защото за периода до 1997 година не съществува така нареченият „Регистър на осигурените лица“ (РОЛ).

Трябва да се приветства и изявлението на г-н Георги Терзийски, който основателно подчерта, че числата на мащаба на измамите могат и да изглеждат малки на фона на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), но мерките срещу тях не са кампанийни – „те са постоянни и това трябва да се знае“, каза той. И добави: „това не е кампания и не е PR дейност“.

Тук е мястото да се напомни на всички автори от „самиздата“ на фалшиви документи, че особено в случая с болничните има система за автоматизиран контрол, която засича най-различни аномалии – примерно внезапно назначаване на голям брой майки в дадено предприятие, а после пък групово напускане.

Националният осигурителен институт трябва да бъде подкрепен в тези му усилия, защото, ако се ограничим с отегченото – „то пък едни загуби…“, рискуваме да поощрим измамничеството. Честните хора плащат по около 140 лева за месец недостигащ осигурителен стаж и най-вероятно ще плащат още повече, след като бъде приет бюджетът за 2023 година. (Въпросът е в ръцете на законодателя). Висша несправедливост е едни да харчат пари, да губят време да обикалят НАП, НОИ и банките за да осъществят „закупуването“ на недостигащ осигурителен стаж, а други да минават със собствена „корекция“ на трудовата си книжка.

Не отлагайте "пазаруването" на недостигащите ви месеци осигурителен стаж

Между другото, работата в НОИ е тежка и общо взето – неблагодарна. Голяма част от дейностите, които се извършват там, не се изучават в учебните заведения и се учат на място. Текучеството не е малко, а времето за обучение – дълго. Така че, добре е поне що се отнася до измамите, служителите на НОИ да бъдат подкрепени с нещо повече от добра дума. Впрочем, де да знам, може би точно тук изкуственият интелект първи ще навлезе в българската административна практика и ще търси нелогични скупчвания на бременни жени в една и съща фирма…

 

/news.bg/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.