Начало » ПОЧТИ 42% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ БИХА ПОДАЛИ СИГНАЛ ЗА КОРУПЦИЯ

ПОЧТИ 42% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ БИХА ПОДАЛИ СИГНАЛ ЗА КОРУПЦИЯ

by admin
0 comment

Българите с повече доверие на медиите за атака на корупцията, отколкото на институциите

Тревожна тенденция показа изследване на асоциация „Прозрачност без граници“, посветено на обществените нагласи спрямо противодействието на корупцията, информират българските медии.

41.5% от българите не биха подали сигнал, ако станат лично свидетели или имат информация за корупционно действие. Обяснението за липсата на готовност сред гражданите да се включат лично в борбата с корупцията е в ниското доверие в институциите, които имат ангажимент за възпирането на негативния феномен, подчертаха от асоциацията.

Порази тази причина не е изненада, че хората биха се обърнали най-напред към медиите, стане ли въпрос за корупция. Всеки четвърти българин би потърсил помощ от журналисти, ако изпадне в подобна ситуация. 20% биха подали сигнал в полицията, а едва 13.5% – в новата Комисия за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 10 на сто биха се обърнали към прокуратурата или контролен орган в институция, където има корупционно действие. Едва 4.8 биха потърсили помощ от неправителствена организация. „Базисното недоверие към институциите е ясно отразено в получените отговори и то е свързано със страх от последици за личността или за бизнеса“, каза изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов, цитиран от БНР.

Макар и крехка, подкрепата за новата антикорупционна комисия е сходна с тази към традиционни институции като прокуратурата и МВР, информира още националното радио.

„Мнозинството от запитаните очакват разследването да стане по-активно и по-ефективно“, каза Савов.

„Най-вече да разследва корупцията на най-високо политическо ниво, разследване на корупцията в местната власт разследване на корупцията сред служители на централната администрация и, разбира се, тя трябва да извършва своята дейност ясно и отчетливо по безпристрастен начин, за да могат да бъдат избегнати всички коментари, свързани с изпълнения на действия, които не са свързани пряко с изискванията на закона.“

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.