Начало » Петрол, диаманти, корупция: накъде поема Ангола

Петрол, диаманти, корупция: накъде поема Ангола

by Manager
0 comment

Богати залежи на петрол и диаманти, африканска икономическа сила, но също така и една от най-корумпираните държави в света: Ангола е на кръстопът, разказва „Дойче веле“. След вота в сряда предварителните данни дават малко над 60% на управляващите, а първите официални резултати се очакват в петък. Накъде ще поеме африканската държава след изборите там?

На изборите в южноафриканската страна Ангола, които се провеждат днес, партията МПЛА, управляваща държавата от близо 50 години, може да загуби властта си. Основният ѝ опонент – опозиционната партия УНИТА – никога не е имала по-добри шансове за изборна победа.

В Ангола не се гласува пряко за президент, а партията, спечелила най-много гласове, посочва държавния глава. От 2017 г. насам това е 68-годишният бивш генерал Жоау Лоуренсу, бивш министър на отбраната от 2014 до 2017 година. Кандидатът на УНИТА Кандидатът на опозиционната партия УНИТА Адалберту Коща Жуниор е 60-годишен харизматичен оратор, предпочитан от младото население.

Смята се, че ценностите и убежденията на младите се различават значително от тези на управляващите. Около 14 милиона анголци са призовани да дадат своя глас днес.

Богата държава, беден народ

Въпреки че гражданската война продължава до 2002 г., Ангола е независима от Португалия от 1975 година. Страната с третата най-силна икономика в Африка на юг от Сахара всъщност е богата. По данни на ОПЕК от май насам Ангола отново е най-големият производител на петрол в Субсахарска Африка. Първото място се оспорва между нея и Нигерия.

Ангола има и големи залежи на диаманти, а икономическият ѝ растеж е най-високият за континента от три години насам. В същото време населението е бедно, а около половината живее под прага на бедността, особено в селските райони.

Причината е банална – страната е символ за корупция и непотизъм. Бившият президент Жозе Едуардо душ Сантуш и семейството му са най-добрият пример за това. Само между 2007 и 2010 г. от държавния бюджет са се изпарили над 32 милиарда щатски долара, твърди „Файненшъл таймс“. Активи на неговата дъщеря Исабел бяха частично замразени преди две години. След като Жоау Лоуренсу встъпи в длъжност през 2017 г., семейство душ Сантуш загуби своята недосегаемост.

Вяла борба с корупцията

Настоящият президент няма големи успехи в борбата срещу корупцията. Според „Трансперънси интернешънъл“ Ангола все още е сред 50-те най-корумпирани държави в света, макар да се е изкачила с 31 места от 2017 г. насам. Напредъкът в борбата срещу бедността също се случва бавно. „Чудото“, обещано от Лоуренсу, не се случи – вероятно отчасти и заради пандемията. Обещанието му беше за половин милион нови работни места и по-диверсифицирана икономика – завой от фокуса върху петрола и диамантите.

 

Кандидатът на опозиционната партия УНИТА Адалберту Коща Жуниор.
Кандидатът на опозиционната партия УНИТА Адалберту Коща Жуниор.

Днес инфлацията в страната е 25%, а безработицата – 30 процента. Инфраструктурата не е възстановена 20 години след края на гражданската война. Близките икономически връзки с Китай също не доведоха до благоденствие за Ангола. Множеството пътища, финансирани от Пекин, трябва да бъдат обновявани на всеки две години, а жилищни сгради, построени от Китай, са застрашени от рухване.

Честни избори?

Въпросът сега е какво ще стане, ако опозицията действително надделее на изборите, но резултатите бъдат манипулирани? Апаратът за сигурност все още се смята за толкова репресивен, колкото е бил и по времето на покойния душ Сантуш. Ден преди вота „Амнести интернешънъл“ съобщи за нарушения на човешките права – активисти са били застреляни по време на мирни демонстрации

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.