Начало » Парламентът в Тирана сне имунитета на Сали Бериша заради корупция

Парламентът в Тирана сне имунитета на Сали Бериша заради корупция

by Manager
0 comment

Албанският парламент отне имунитета на бившия министър-председател Сали Бериша, с което проправи пътя за евентуалния му арест във връзка с разследване за корупция, съобщи БГНЕС.

Специалната прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност (SPAK) обвинява Бериша в корупция, свързана с приватизацията на държавен спортен комплекс „в полза на неговия зет“.

Твърди се, че деянията са извършени през 2008 г., когато Бериша – сега лидер на опозицията – беше министър-председател на страната.

Бериша остана непоколебим след гласуването, при което 75 от 140-те членове на парламента одобриха този ход. „Аз съм по-силен от всякога“, каза Бериша, докато напускаше.

Гласуването последва искане на прокуратурата, след като Бериша отказа да сътрудничи на властите по време на разследването.

Неговият зет Джамарбер Малтези беше арестуван през октомври и поставен под домашен арест, след като беше обвинен в корупция и пране на пари.

Малтези е заподозрян, че се е възползвал от положението на Бериша, за да придобие спортен комплекс в Тирана, който е бил собственост на министерството на отбраната, и е бил използван за изграждане на апартаменти.

Бериша отдавна отрича да е извършил каквото и да било нарушение и нарича разследването „чисто политическо“, обвинявайки министър-председателя на Албания Еди Рама, че е подбудил проверката.

Бериша е първият демократично избран президент на Албания след падането на комунизма през 90-те години на миналия век. Той е и министър-председател на Албания в продължение на осем години до 2013 г.

Миналата година му беше забранено да влиза в САЩ и Великобритания заради предполагаемото му участие в организирана престъпност и корупция – обвинения, които той отхвърли.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.