Начало » От 1 март няма да има кой да разследва корупция в България, предупреди Христо Иванов

От 1 март няма да има кой да разследва корупция в България, предупреди Христо Иванов

by Manager
0 comment

председателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Христо Иванов заяви пред „Дарик радио“, че има опасност от 1 март в България да няма орган, който да разследва корупция във властта. Тогава влизат в сила приетите промени в антикоруоционния закон, според които отговарящата комисия за корупция се разделя на две – за отнемане на имущество и комисия за противодействие на корупцията.

По думите на Иванов предстои работа в парламента по попълване на състава на комисиите, която е можело да бъде свършена до края на миналата година. Именно заради това в меморандума, който коалицията предложи на ГЕРБ за управлението след ротацията, това е била една от основните точки.

Промените в антикоруоционния закон бяха гласувани от ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС още през септември 2023 г. Оттогава обаче не се е пристъпвало към попълване на състава на комисия и тя продължава да се оглавява от наследника на Сотир Цараров Антон Славчев.

Комисията за противодействие на корупцията пък се състои от трима души, избирани с гласовете на поне две трети от депутатите. Номинациите първо ще се разглеждат от номинационна комисия, която е съставена от петима представители на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсмана и Сметната палата.

 

Иванов определи като проблем решението на вицепремиера Мария Габриел да събере в Министерство на външните работи посланици, които „занимава“ с вътрешнополитически теми. Той уточни, че няма информация какво точно са си говорили.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.