Начало » ОИСР: Затегнете финансите, свалете инфлацията и овладейте корупцията

ОИСР: Затегнете финансите, свалете инфлацията и овладейте корупцията

by Manager
0 comment

България трябва да следва строга фискална политика при тази висока инфлация. Подпомагането трябва да бъде само към тези, които действително имат нужда.

Това препоръча генералният секретар на Ораганизацията за икономическо сътрудничества и развитие (ОИСР) Матиас Корман, който представи днес в Министерски съвет годишния доклад на огранизацията за икономиката на България.

Служебният премиер Гълъб Донев определи членството на България в ОИСР като основен външнополитически приоритет на страната ни, който намира широка политическа подкрепа. България очаква да влезе в организацията в рамките на три години. Според Донев това е постижима цел, защото самооценката ни показвала, че България покрива стандартите на ОИСР във висока степен.

България се справя добре в усилията за икономически растеж. Страната ви напредва, доходите нарастват, българската икономика се възстановяваше стабилно след COVID пандемията, макар че този растеж бе прекъснат от войната в Украйна“, отчете Матиас Корман.

Според него фискалната политика, т.е. ниският бюджетен дефицит, е основният лост за контролиране на инфлацията. „Предизвикателствата в следващите години също изискват страната ви да има достатъчно фискално пространство, за да се гарантира, че бюджетните разходи ще може да покриват нуждите на населението, което все повече застарява“, посочи още генералният секретар на ОИСР.

Той призова за подобряване на борбата с бедността и повече стимули за активиране на големия дял безработни, които не търсят работа.

Подобряване на производителността на труда и овладяване на корупцията са другите предизвикателства, с които трябва да се справи страната ни, ако иска да стане пълноправен член на ОИСР, стана ясно от думите на Матиас Корман.

По отношение на корупцията има някакъв напредък, но трябва по-активни действия. Призваните да се борят с корупцията органи трябва да разследват всички видове корупция, необходима и повече прозрачност“, посочи генералният секретар на ОИСР.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.