Начало » КОРУПЦИЯ И НЕДОСТИГ НА КАДРИ СПЪВАТ АВСТРИЙСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ

КОРУПЦИЯ И НЕДОСТИГ НА КАДРИ СПЪВАТ АВСТРИЙСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ

by admin
0 comment

Корупцията и престъпността са най-големите проблеми за австрийските компании у нас.

Това посочват 66% от австрийските фирми, участващи в проучване, проведено през миналата година от Advantage Austria – Австрийско търговско представителство. В изследването са участвали 30 компании.

Като други необходими реформи, фирмите посочват и нуждата от правна сигурност и предвидима икономическа политика. В страната ни има проблем и с недостига на работна ръка, отбелязват още анкетираните. Според 54% от участниците трябва да се повиши квалификацията на кадрите.

Допитването за бизнес климата е проведено едновременно в повечето източноевропейски страни, които се конкурират с България в привличането на чуждестранни инвеститори.

Отчетените резултатите са сходни, но при оценката на пазарните условия са отбелязани различни приоритети. Докато австрийските инвеститори в България и Унгария се оплакват от недостиг на квалифицирана работна ръка тук, в Сърбия ненавременните плащания заемат водеща позиция, а в Румъния – инфраструктурата.

Въпреки проблемите у нас все пак 40% от австрийските компании отчитат подобрение на икономическото положение.

„България е привлекателна за австрийските инвеститори заради ниските данъчни ставки и изгодните разходи за труд“, смята Улрике Щрака, съветник към Търговския отдел на посолството на Австрия в България.

Източник:в. СЕГА

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.