Начало » Колко корумпирана всъщност е България

Колко корумпирана всъщност е България

by Manager
0 comment

В петък Министерството на финансите на САЩ публикува нов списък със санкционирани български граждани по закона „Магнитски“. В „черния“ списък попаднаха лица от целия политически спектър на България. В момента санкционираните българи по „Магнитски“ са общо единайсет. Това повдига въпроса за това колко корумпирана е всъщност страната ни.

Според данните за 2022 година на корупционния индекс Transparency International страната ни е втората най-корумпирана в целия Европейски съюз. България се намира на 72 място в класация от общо 180 страни. До нас се нареждат държави като Бенин, Гана, Сенегал, ЮАР, Буркина Фасо и други. Единствената държава от ЕС, която е с по-висок индекс за корупция е Унгария.

Усещането за корупция в България е 42. Това е показател, с който от Transparency International измерват усещането за нивото на корупция в политиката и администрацията на всяка една страна. Стойностите са от 0 (високо усещане за корупция) до 100 (никакво усещане за корупция).

В Европа страните с най-ниско усещане за корупция са държавите от Скандинавието: Дания (90 точки), Финландия (87) и Норвегия (84).

България участва в класацията на Transparecy International за 25 път.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.