Начало » КМЕТЪТ НА ПЛОВДИВ СЕ ИЗПРАВЯ ПРЕД СЪДА ПО ДЕЛОТО ЗА ЗООКЪТА

КМЕТЪТ НА ПЛОВДИВ СЕ ИЗПРАВЯ ПРЕД СЪДА ПО ДЕЛОТО ЗА ЗООКЪТА

by admin
0 comment

Специализираният наказателен съд ще проведе разпоределително заседание по делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ Димитър Колев. Председател на съдебния състав е бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Костова.

Тримата са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар. зоокът в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма „Запрянови 03“ ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне.

Обвинителният акт беше внесен от Софийската градска прокуратура (СГП) на 30 януари, като преди това делото беше върнато от Окръжния съд в Пловдив на антикорупционното звено на прокуратурата, което водеше случая. Тогава съдът констатира съществени процесуални нарушения. По това разследване прокуратурата поиска отстраняването на кмета, но съдът не уважи искането. Мотивите бяха, че прокуратурата е нямала никакви основания да иска отстраняването на кмета, че липсват каквито и да било доказателства, че той е можел или е въздействал по някакъв начин на свидетелите.

Даниела Костова беше един от членовете на бившия състав на съдебния съвет, които се възползваха от т.нар. кариерен бонус, с който управляващите уредиха бившите членове на кадровия орган. Благодарение на него тя се премести от Окръжен съд – Варна, в Специализирания наказателен съд в София. През ноември 2017 г. в специализирания съд бяха преместени делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове.

Източник: dnevnik.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.