Начало » Кметът на Одеса е арестуван за корупция

Кметът на Одеса е арестуван за корупция

by Manager
0 comment

Украинската Специализирана антикорупционна прокуратура съобщи днес, че кметът на Одеса Генадий Труханов е бил арестуван във връзка с разследване за предполагаема корупция, предаде Ройтерс.

Труханов бе избран за кмет на Одеса през 2014 г., а от 2017 г. срещу него се води разследване по обвинения, че е извършил злоупотреби – нещо, което той отрича.

По информация на прокуратурата Висшият антикорупционен съд на Украйна (ВАКС) е определил на Труханов мярка за неотклонение задържане под стража за срок от два месеца с алтернатива за внасяне на гаранция от 13,6 млн. гривни (близо 372 000 долара) по дело за злоупотреби с държавни средства при покупката от общинския съвет на завода „Краян“. Съдът частично е удовлетворил искането на обвинението, тъй като обвиняемият не е внесъл разпоредена по-рано гаранция, посочи Специализираната антикорупционна прокуратура, предаде БТА.

На 25 април ВАКС определи на кмета на Одеса гаранция от 30,8 млн. гривни (844 000 долара).

На 9 юли 2019 г. Малиновският районен съд на Одеса призна Труханов и няколко чиновници от местния общински съвет за невинни, но прокуратурата протестира това решение. На 11 февруари 2021 г. Апелационната камара на ВАКС отмени оправдателната присъда за всички подсъдими по делото и го пренасочи за ново разглеждане.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.