Начало » ЮЛИАН ВОЙНОВ: КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е УЗАКОНЕНА КРАЖБА НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА

ЮЛИАН ВОЙНОВ: КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е УЗАКОНЕНА КРАЖБА НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА

by admin
0 comment

Икономическият анализатор Юлиан Войнов изказа своето мнение за корупцията в България на страницата си във Фейсбук. Тъй като екипът на Гражданска лига за борба с корупцията е напълно съгласен с изказаните тези в анализа, публикуваме мнението му дословно:

„Проблемът с корупцията в България не е точно в това, че всичко е концентрирано в едни ръце, които разпределят “порциите” в страната. Защото ако беше само

това, то може да се каже, че едни фирми и кръгове от фирми просто печелят единствено или многократно повече поръчки, което се отразява и на техните финансови резултати, за сметка на други фирми, които не могат да се доредят до обществени поръчки.

Въпросът е, че всъщност дори и фирмите, които печелят да са едни и същи, те печелят с многократно завишени цени и с брутално некачествена работа. Т.е. тук става въпрос не просто за “взятка” от някой служител или политическо лице, за да класира някоя фирма за сметка на друга, а за съучастие на властта в кражбата на обществен ресурс с ясното съзнание, че ще се откраднат пари и ще се свърши некачествена работа.!

Корупцията в България е узаконена кражба на държавни (на данъкоплатците) средства, без срещу това да има адекватна услуга. Защото ако имаше, можеше да се прави някакво сравнение с корупцията в западните държави (където също може да се предостави некачествена услуга, но това не е предварително заложена цел).

Така че тук не говорим за корупция в смисъла, който този термин има в западните държави. Тук говорим за изграден механизъм за кражба и преразпределение на средства към близки до властта фирми, които не предоставят услугите, за които им е платено, въпреки че платената цена е многократно по-голяма от пазарната (пример: оградата с Турция или санирането на панелките). Това поведение вече не е просто корупция. Това поведение е светоглед, имащ много общо с крепостничеството, според който светоглед народът е рая, който следва да бъде презиран и унижаван, за да може богопомазаната (комунистическа) аристокрация/номенклатура/олигархия да живее охолно без за това да понася последствията от своите вредни, нелогични, антидържавнически и антипазарни решения!“

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.