Начало » Дребната корупция в МВР убива бързо и зрелищно, едрата в държавата – бавно, но сигурно

Дребната корупция в МВР убива бързо и зрелищно, едрата в държавата – бавно, но сигурно

by Manager
0 comment

Буба и Симона не са лицето на полицията, никой не говори за колегите им, които отказват подкупи

Няма да стане без страх от закона и активни граждани, които да подават сигнали  

Корупция се бори от горе надолу. В обратната посока не става. Банкнотите в ръката на пътния полицай са следствие от по-голям проблем, който остава нерешен.

Да се поставим на мястото на ченгето, което застъпва нощна по график, след като е вечеряло и гледало новините. Милиарди от кражби за строеж на пътища, милиарди от посредници за газа, стотици милиони невнесено ДДС, палати в чужбина на политици и магистрати. Преди години – източени банки, заменки, бандитска приватизация. Героите от тези истории греят от екрана, правят бизнес и управляват. Светъл пример за застъпващия на смяна полицай. Дребната корупция убива зрелищно и инцидентно. Едрата – бавно, но сигурно. Но и двете – фатално.

След смъртните инциденти с дрогираните Георги Семерджиев и Димитър Любенов пак се говори за полицейски чадъри над бандити и за подкупи на пътя.

Логично хората се питат: Полицията пази ли ни, или ние да се пазим от полицията?

Симона на Семерджиев и Буба от случая с поршето се превърнаха в символ на униформения полицай. С хиалурона, татуировките, позите, предизвикателните снимки в социалните мрежи. Дали тези жени в униформа и колегите им са вземали подкупи, трябва да каже съдебната система. Но много преди нейната дума вече е факт – реномето на българския полицай е силно разклатено. А публичната тайна за дребните подкупи на улицата и чадъра над криминални елементи отново пълнят новините.

Май е време да си кажем честно – това са лошите примери. Те са възмутителни, но атрактивни и за тях се говори с дни. Според вътрешния министър обаче те са 5%. И повече да са! Но това няма да промени реалността – в МВР има много съвестни служители.

Бегъл преглед в списъците на делата за корупция в съдилищата показва други примери, за които никой не говори. 90% от тези, в които е замесено МВР, са срещу шофьори, дръзнали да подкупят полицаи. Онези самоуверените и безсмъртните, които хвърлят банкноти в купето на патрулката. Или директно ги подават в ръката на проверяващия заедно с документите.

 

И дрънчат белезници вместо взаимни пожелания за приятен ден

 

www.24chasa.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.