Начало » Бюрокрацията, корупцията и липсата на работна ръка са основните проблеми за фирмите у нас

Бюрокрацията, корупцията и липсата на работна ръка са основните проблеми за фирмите у нас

by Manager
0 comment

Бюрокрацията и корупцията са основните проблеми на бизнес климата в България. Фирмите се оплакват от рекета на държавната власт и администрацията, а инвеститорите определят като проблем, не само ендемичната корупция, но и непредсказуемата политическа и бизнес среда, и трудното получаване на необходимите документи. Това каза професор Стефка Наумова от Института за държавата и правото при БАН, по време на национална научна конференция за отношенията между бизнеса и правото, която се провежда в Икономическия университет във Варна. Според професор Наумова, страната ни предлага една от най-евтината работна ръка и най-ниски корпоративни и данъци и налози върху доходите. България обаче има най-ниската производителност на труда в Европейския съюз, а заради демографската катастрофа работоспособното население намалява все повече. Стефка Наумова цитира данни от последното проучване сред фирмите, извършено от Българската търговско-промишлена палата: „Корупцията е посочена, като основен проблем за 63 от общо 96 компании. 53 фирми определят като спънка в работата им липсата на правна сигурност и на работна ръка“.

Друг аспект на отношенията бизнес-право е дигитализация и опазването на личните данни, а най-актуалните проблеми в момента поставя използването на изкуствения интелект. В същото време присъстието на фирмите в дигитална среда се променя и изисква нови знания и умения. Дигитализацията е причина за създаването на нови социални неравенства, каза още Стефка Наумова. Доминира този, които познава добре технологията и разполага с информация: „В обществото битува убеждението, че съществуват интернет елити, които добре позвават и виртуалното пространство, и гражданите. Тези елити задават правилата, темите и събитията, като дори катализират протестното и хейтърското поведение“.

В края на миналия век в Европа и у нас е доминирало разбирането за безнаказаността на атропогенното въздействие на бизнеса върху природата. От тогава до сега се вземат редица мерки за да бъде преодоляно това погрешно разбиране, каза още професор Наумова. Оценката върху въздействието на околната среда, екологичната оценка и териториалните планове за справедлив преход са платформата, върху която в следващите десетилетия ще се развиват отношения бизнес – опазване на околната среда. Фокусът обаче се измества от съхраняването на природата към осигураване на прехрана и работни места каза още Стефка Наумова и даде пример с протестите на енергитиците и миньорите, които: „се борят за запазят работните си места в едно произвоство, което сериозно замърсява околната среда и е вредно за тях самите, и за околните“.

Инфо: bnr.bg/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.