Начало » Бившият митнически шеф Тодор Караиванов няма да лежи в затвора за подкупи

Бившият митнически шеф Тодор Караиванов няма да лежи в затвора за подкупи

by Manager
0 comment

Върховният касационен съд отмени присъдата  от 4 години затвор на бившия шеф на митница Свиленград Тодор  Караиванов и го осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок. За да намали размера на наказанието на бившия митнически шеф, ВКС се аргументира с прекомерната продължителност на делото и двукратното му връщане на прокуратурата.

През 2020 г. окръжният съд в Хасково осъди Караиванов на 4 години затвор, след като го призна за виновен, че от октомври 2014 г. до 25 януари 2015 г. на пет пъти поискал и получил подкупи от общо 600 евро и 1600 лева от шофьори на камиони, за да не бъдат подлагани на проверки. Той беше осъден и на 2 години затвор за престъпление по служба за упражнено влияние над четирима негови подчинени да му дадат 10 000 евро. В хода на разследването се разбра, че според обвинението Караиванов обяснил на митничарите, че ходи на срещи с шефовете на агенция „Митници“, но заплатата не му стигала да си покрива разходите и те му дали парите, защото се притеснявали, че иначе може да загубят работата си.

Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата от 4 години затвор на Караиванов, въпреки че го оправда за единия от поисканите подкупи. Апелативните съдии приеха също така, че той е извършил и престъплението по служба, но заради изтеклата давност за това деяние, прекратиха делото в тази му част.

Основните свидетели срещу Караиванов бяха спедиторът Стилян Христозов и превозвачът Хабиб Хабил, като митничарят беше записван и със специални разузнавателни средства. Въпреки възраженията на защитата му, всички инстанции приеха, че в случая не е ставало дума за провокация към подкуп.

„От цялата доказателствена съвкупност по делото, включително и от показанията на свидетелите Христозов и Хабил и от изготвените ВДС, получени при експлоатацията на СРС, е установено активното поведение на подсъдимия Караиванов, който е инициирал престъпната проява с поискването, а после и с приемането на неследващия му се дар. През призмата на задълбочен доказателствен анализ е направена преценката дали поведението на подсъдимия е било провокирано и обосновано е достигнато до заключението, че направените корупционни изявления са резултат от негово решение и без да е склоняван и мотивиран от свидетелите“, пише в решението на ВКС.

Върховните съдии  не са съгласни с наложеното на Караиванов наказание от 4 години затвор, което Апелативният съд е обосновал и с критиките към България за неефективното преследване на корупционните престъпления. Според върховните съдии, Апелативен съд Пловдив е отдал прекомерна тежест и на налаганите на Караиванов дисциплинарни наказания, но не е съпоставил позитивните оценки за личността му, включително и в професионален план.

Основен фактор за по-леката присъда на бившия митнически шеф  се явява прекомерната продължителност на делото, тъй като той е станал обвиняем веднага след задържането му на 25 януари 2015 г. Апелативният съд е обяснил продължителността на делото с неговата сложност, но ВКС отбелязва, че то два пъти е било връщано на прокуратурата заради пропуски в обвинителния акт.

ВКС връща делото на Апелативния съд в частта, в която той го е прекратил за извършеното престъпление по служба с изтекла давност, след като е изразил и становище, че Караиванов е извършил престъплението.

Бившият шеф на митница Свиленград  беше арестуван зрелищно  при акция на ДАНС през януари 2015 г. Два дни по- рано , той  беше награден с плакет  от тогавашния директор на Митниците Ваньо Танов.

Източник : https://news.lex.bg/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.