Начало » Бивш президент на ЕИБ е разследван за корупция

Бивш президент на ЕИБ е разследван за корупция

by Manager
0 comment

Бившият президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер е разследван за корупция от Европейската прокуратура (EPPO), потвърди за ДПА негов адвокат.

Според съобщение на EPPO агенцията разследва случаи на корупция, злоупотреба с влияние и „присвояване на европейски средства“.

По думите на адвоката на бившия топбанкер разследването се съсредоточава около обезщетение за бивш служител на ЕИБ, което Хойер е подписал.

По силата на обичайната практика генералният директор на сектор „Човешки ресурси“ и генералният секретар на ЕИБ са обсъдили прекратяването на договора на въпросния служител, след което меморандум от срещата им е бил представен на Хойер, обяснява адвокатът. С документа се слагал край на договора на служителя и се определял размерът на обезщетението. Хойер се е съгласил с взетото решение.

Според адвоката правните основания за въпросното разследване са „много ниски“. Самият Хойер, чийто имунитет вече е вдигнат, за да може да се проведе разследването, ги окачестви като „напълно абсурдни и необосновани“.

72-годишният Хойер беше начели на ЕИБ от 2012 г. до края на 2023 г. 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.