Начало » БЪЛГАРИЯ НА 82-РО МЯСТО ПО КОРУПЦИЯ ОТ 113 ДЪРЖАВИ

БЪЛГАРИЯ НА 82-РО МЯСТО ПО КОРУПЦИЯ ОТ 113 ДЪРЖАВИ

by admin
0 comment

България падна с две места до 55-то, според Индекса за върховенство на закона в световен мащаб (WJP) 2017-2018, публикуван преди дни.

Страната ни не върви надолу, както изглежда, а тъпче на едно място, защото спадът в индекса е едва с 0,01 на сто. Това обаче е доста лоша оценка, защото изводът е, че от години нищо не се случва в сектор правосъдие.

Почти във всички раздели България върви в едно с Босна и Херцеговина, като доста често тя е пред нас с едно или две места. За успокоение, сред тези под средната линия е и Унгария, която май е второто лошо момче на ЕС.

НАЙ-ЗЛЕ БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕДСТАВЯ ПО ТЕМАТА КОРУПЦИЯ

В индекса „Липса на корупция” сме почти на дъното на класацията – на 82-ро място, като след нас няма европейска държава, а пред нас седем места нагоре са Русия, Сърбия, Босна и Херцеговина, а първата страна член на ЕС е Унгария – на 53-то място.

Изненадващо отличникът на Източна Европа и Централна Азия е Грузия, която е на 38-мо място, въпреки че отчита спад с цели четири места.

Без никакви изненади първите места са окупирани от северните европейски държави. Първи са датчаните, следвани от Норвегия, Финландия, Швеция, Холандия и Германия.

Това е седмият доклад в ежегодната серия, която измерва върховенството на закона въз основа на опита и възприятията на широката общественост и експертите в страните, където се провежда изследването. 

Индексът 2017-2018 за върховенството на закона на WJP представя портрет на върховенството на закона в 113 държави, като предоставя оценки и класации, базирани на осем фактора: ограничения на правителствените правомощия, липса на корупция, отворено управление, основни права, ред и сигурност, регулиране, гражданско право и наказателно право.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.