Начало » България е на 78-мо място в класация на международния „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2021

България е на 78-мо място в класация на международния „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2021

by Manager
0 comment

България е на 78-мо място (от 180 страни), в глобалната класация на международния „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2021, а в Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията. Миналата седмица двама полицаи загинаха в Бургас и неведнъж чухме, че вината за тяхната кончина не е просто един автобус, а корупцията. По темата говори Тихомир Безлов, главен експерт в Програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията. Автор на многобройни доклади и изследвания свързани с корупция, организирана престъпност, трафик на хора, наркотици, проституция и др.

Ще ни убие ли корупцията? Когато правим класации и се сравняваме с други страни, ние трябва да отчитаме реалностите и да се опитаме да променим това, което може да се промени, а просто да се говори за корупция по всякакъв повод и да си представяме, че в рамките на един мандат на правителство ще решим проблема. Можем ли да обясним корупцията с бедност?

Ако сравните данните на различни подобни изследвания, определено може да се види взаимовръзка между богатство на съответната страна и ниво на корупционни практики. Има и изключения разбира се, ако сравним Естония с Италия ще видите, че в много по- богата Италия корупционните практики са много повече от тези в Естония. Ако попитате естонците, те ще ви кажат: „Ние сме изключително заплашени от Русия, не можем да си позволим да крадем“.

Но като цяло страните, които са намалили рязко нивата на корупция са страни с бърз икономически растеж. Едно от големите предизвикателства е как точно може да се измери корупцията. Реалната корупция не се измерва само с това дали давате пари на полицая, а се гледат високите нива, където има сделка между двама, която не е прозрачна, не е публична. Ако погледнете богатите страни в Европа – там няма корупция на ниските нива. Обикновено големите проблеми са свързани с корпоративни интереси, които чрез своите лобита променят политика.

Трагичният със загиналите полицаи инцидент в Бургас Там темата има няколко „парчета“

1. Рискът, ако това се бе случило през деня. Ако на спирката имаше хора

2. България безспорно е една от страните, които са входна точка към „богатата“ Западна Европа. Общо са три: Испания, Италия и Ние с Гърция. Тук може да не се остават много бежанци, но вече и в София си имаме „Малкия Бейрут“ до бул. „Мария Луиза“.

3. Още една тема е нивото на заплащане на полицейските служители. При едно наше европейско изследване 2015г. установихме, че българските служители на реда са най-недоволни от възнагражденията си, въпреки че не бяха най- ниско платени. В онези години имаше промени в структурите на МВР – накратко: Едни служби следяха други и беше много трудно да се проправят „канали“.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.