Начало » АНТИКОРУПЦИОННИЯТ ЗАКОН Е В СИЛА ОТ ДНЕС

АНТИКОРУПЦИОННИЯТ ЗАКОН Е В СИЛА ОТ ДНЕС

by admin
0 comment

Новата законодателна инициатива на управляващите дава големи правомощия на общинските комисии за конфликт на интереси

Новият антикорупционен закон е в сила от днес, пишат редица медии в страната.

До този момент основният дебат по закона беше за състава на новата комисия, която ще разследва сигналите за злоупотреби във властта. Законодателният акт предизвика сериозни противоречия в пленарна зала и вето от страна на президента Румен Радев, който преди седмица бе отхвърлен от управляващото мнозинство.

Малко известно обаче е фактът, че антикорупционният закон ще даде супер правомощия на комисиите за разследване и предотвратяване на конфликт на интереси към общинските съвети. 

Досега те нямаха възможност да се съберат за заседания, тъй като единственото, което можеха да направят, е да се отговори дали даден техен колега би имал конфликт на интереси в даден случай и да подаде жалбата до централния комитет в София. 

Според съветниците им беше абсолютно безсмислена. От 19 януари ситуацията се променя и комисията се превръща в ключова за местната власт.

Оттук нататък общинските съветници или техните близки по златна и съребрена линия няма да имат право на никакви договорни отношения с общината. Конфликт на интереси ще бъде, ако фирма, в чието управление участват съветници или техни близки има сключени договори с администрацията. Същото важи и за Сдружения с нестопаска цел – спортни клубове или други организации.

Ако получат под някаква форма средствата, съветниците трябва задължително да декларират своя конфликт на интереси преди гласуването и нямат право да участват в дискусията, за да не повлияят на колегите си, гласуват новите разпоредби в закона.

Комисията вече има пълна компетентност за установяване на конфликт на интереси и отстраняване на определени общински съветници. Актът все пак подлежи на обжалване пред съответния съд.

Източник: Флагман.бг

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.