Начало » Александър Дунчев: Между 50 и 100 милиона лева на година граби дървената мафия

Александър Дунчев: Между 50 и 100 милиона лева на година граби дървената мафия

Няма корупционна схема за дърва, зад която да няма сериозна политическа протекция, казва депутатът

by Manager
0 comment

След два материала как хората са прецакани да се снабдят с дърва за огрев в района на Самоков, от ФАКТИ са потърсили и мнението на депутата Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“. Той е подавал редица сигнали, обикалял е из страната.

Ето какво сподели той пред медията:

 

 

– Г-н Дунчев, вие сте много добре запознат как какво се случва в горския сектор и как се доставят дърва на хората преди зимата. Във ФАКТИ пуснахме два материала за казуси, които са свързани със Самоков и Долни Окол. Вие също сте запознат с тях…

– Да, запознат съм. Това са абсолютни примери за това как дървата в цяла България се използват хем за злоупотреби, хем за предизборна корупция. Част от хората са притиснати да участват в тези корупционни схеми, за да получат дърва, респективно пък и да гласуват за съответния кмет. Просто хората са принудени да участват, защото нямат алтернатива на дървата. Карат им дърва без документи, не им издават касови бонове и така самите хора стават съучастници в една огромна машина за нечисти приходи. Друг е въпросът, че част от дървата се доставя чисто незаконно, с неверни превозни билети, без касови бележки, а всичко това генерира огромен сив сектор – от една страна от незаконна дървесина, а от друга от незаконни пари. И всичко това върви от години и никой не иска да се справи с него. Колкото и сигнали да сме подавали, нищо.

– Може ли да определим някаква цифра, която генерира този сив сектор на година…

– Над 4 милиона кубика плътна дървесина, което около 7-8 милиона пространствена дървесина, се използват всяка година като дърва за огрев в България. Да кажем, че поне 1 милион от тях са нередовни като произход или като документация. 1 милион кубика, които се продават в диапазон между 50 и 100 лева, смятайте. Между 50 и 100 млн. лева се въртят всяка година в сивия сектор с дърва за огрев и дървената мафия ги граби. И това, според мен, е много скромна оценка.

– Как се определят местата за сечища. Кои ще са за фирмите, кои за хората от околията? Това, че хората се пращат в недостъпни места, колко е масова практика в България?

– Изключително масова практика. Хубавите сечища винаги се дават на „нашите“ фирми, които са близки до кметовете. Въпросните фирми не само получават удобни сечища, а и ги получават за „без пари“ като цена. В момента имаме сигнали, въпреки че бе обещано от Министерството на земеделието да се спре тази порочна практика на местните „наши“ фирми, близки до кметовете, тръжните процедури да се отварят само за тях. И така се допускат само тези „наши фирми“, за да не може и други фирми да участват.

Защото в момента практиката е такава, че на много места не се допускат други фирми, ако не са близки до кметовете.

В много случаи местните фирми се договарят и печелят тъжната процедура, а в повечето случаи дори няма никакво наддаване, защото няма конкуренция. Едни и същи фирми се явяват. И точно въпросните фирми, които се знаят какви са, защото са близки до кметовете, печелят удобни сечища, където е най-качествената дървесина и то на най-добра цена. Всичко това е за сметка на останалите конкуриращи се фирми, които не са близки до кметовете.

Кметовете и горските определят сечището.

И когато пратят хората в дерето, в недостъпна гора, това демотивира хората, защото те няма как да отидат и да си набавят нужните дърва. А след това хората са принудени да потърсите пак услугите на тези „наши“ фирми. С една малка разлика. Когато сам си набавиш дървесина, цената е една, когато ти я кара „нашата“ фирма, цената е друга. Наскоро имахме сигнал от Ихтиман, където една единствена фирма обслужва хората с дърва за огрев. Има удобно сечище за „без пари“, а фирмата е известна и с експресните си незаконни сечи. Тя е хващана освен да кара незаконна дървесина, а и без документи. Ако от горското са определили цена, примерно, от 100 лева на кубик, фирмата си слага 10-20 лева отгоре, за да кара дърва на хората. Ето така дървата се използват като заложник спрямо обществото и хората.

И все става въпрос за „нашите“ фирми, за „нашите“ кметове и накрая си ги преизбираме, а те продължават да притискат брутално хората.

Единственият начин всичко това да се спре е предложението ни, което е входирано, за създаване на Комисия в народното събрание за дървата, за да може да се задейства чисто административно решаването на този въпрос и премахването на всички тези правомощия на кметовете и близките им фирмите.

В момента има голямо брожение на много дърводобивни фирми в България относно провеждането на търговете. Фирмите искат, за да няма търгове за „нашите“ фирми, всички търгове да станат общи и отворени. По този начин ще се избегнат договорките и нагласените процедури. И друго.

Добре е кметовете да не мога да редят списъците и да казват кои хора къде ще получават дърва.

Добре е да може да се търси отговорност на горските стопанства, които принуждават хората да ходят за дърва в недостъпни сечища.

– Споменахте списъците при кметовете. Имате ли информация колко проверки са направени на кметове, за да се проследи по списъка кой какви заявки е дал за дървета – дали сам си ги взел, или са му доставени, и на каква цена?

– Никой не го контролира това в държавата, защото определено никой не иска да контролира кметовете по места. Те са по-силни от министрите. Вижте, може да се контролират горските стопанства, защото те са подчинени на министъра на земеделието. И така понякога някоя „дребна риба“ обира пешкира и получава наказание. Винаги се търси отговорност от горските служители, а не от истинските виновници – „нашите“ фирми, които спекулират с това.

Виждали сме случаи, при които фирмите държат дървата в гората и чакат да минат изборите, след което ги пускат.

Има и още една схема, която се опитваме да спрем заедно с Министерството на земеделието. Става въпрос да се сведе до минимум това, че голяма част от дървесината се дава „на корен“, което означава, че фирмите получава дърветата хем за без пари, хем е „наша“ фирма, хем е най-хубавата дървесина, хем „на корен“. В случая даваме на фирмата цялата гора и тя си решава какво става с дървесината – ще я продава ли, на кого, на каква цена, а не горското стопанство да решава на кого да закара, при какви цени и т.н. Всичко това се предоставя в ръцете на тези „наши“ фирми, които изнудват и горските стопанства, и хората.

Ние целим да се прекратят тези процедури, тези сечища „на корен“, за да не могат фирмите да извиват ръцете на хората и на горските стопанства.

Обикновено актове се пишат не на фирмите, а на горските служители. Сега правя едно проучване с парламентарен въпрос и се оказва, че всички актове се пишат на секачите и на горските служители. Те излизат виновни, а всъщност най-много виновни са кметовете и корумпираните шефове на горски стопанства, както и фирмите, които участват в тези корупционни схеми.

– Ако погледнем на България чисто географски, от кои райони има най-много подадени сигнали за нередности?

– Най-силна политическа корупция има там, където кметовете са най-силни, където корумпирането на горската система е най-силно.

В София-област нещата са страшни.

И аз съм депутат от София-област, но най-много такива случаи сме разследвали тук. Аз си го обяснявам с това, че кметовете по места са силни. Ето, в Своге кметът е от ДПС. Една от фирмите, която е с най-много незаконна сеч, имаше бригада, чиито ръководител бе бившият областен координатор на ДПС. Същият този координатор сега е собственик на дърводобивна фирма, която работи в Ихтиман. Фирмата се води на същия адрес, като на известна фирма с незаконната си сеч. Повечето кметове около София са свързани с ГЕРБ и допускам, че и по тази линия, с „нашите“ фирми се генерират много пари. Всички тези нарушения са основно в Годеч, в Драгоман, в Копривщица, в Елин Пелин, в Ихтиман – Своге е на ДПС и т.н., са ясни.

В Самоков кметът е от БСП, но там също установихме, че натискът върху горските служители идва по линията на кмета.

Виждате, че чисто партийно и независимо коя партия от трите, които изброих, е на власт, използва дървата удобно и в своя полза. Въпросните партии оказват и натиск върху горските, за да се извършват всички тези злоупотреби. Явно около София това е много силно изявено, но допускам, че и на други места е така. Имаме сигнали от Ботевград, но там нещата се случват в горското стопанство с новия директор и не толкова опират до кмета, защото той не е от тези партии. Много сигнали имаме за района към Русе, Разград, Дулово – в тази част. Имаме разследвания във Велинград, Ракитово, Доспат, където кметовете на ГЕРБ са директно, чрез съпругите си или по други линии, собственици на дърводобивни фирми. Примерно, кметът на Доспат чрез жена си е собственик на втората най-голяма фирма за дърводобив в града. Във Велинград най-мощната фирма братя Коцеви беше свързана със съпругата на кмета. Ние виждаме как тези обвързаности работят. Сигнали има и от Гоце Делчев, Сатовча и Гърмен – пак ГЕРБ и ДПС. В северозападна България е Берковица, Враца, Видин, Монтана. Просто нямаме сили да обиколим всички тези краища и сме се концентрирали да разследваме 2-3 района. И навсякъде зад тези схеми прозира политическата връзка. Няма корупционна схема за дърва и незаконна сеч, зад която да няма сериозна политическа протекция.

 

/dunavmost.com/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.