Начало » 402 ПРОВЕРКИ ЗА КОРУПЦИЯ, НАЙ-МНОГО СРЕЩУ КМЕТОВЕ

402 ПРОВЕРКИ ЗА КОРУПЦИЯ, НАЙ-МНОГО СРЕЩУ КМЕТОВЕ

by admin
0 comment

402 са заведените преписки за корупция по високите етажи на властта за 5 месеца, откогато спецпрокурорите се занимават с разследвания срещу депутати, министри, шефове на агенции и комисии и други. Най-много – 1/4 от тях, са за престъпления, извършени от кметове, зам.-кметове и общински съветници. Това съобщи шефът на спецпрокурорите Иван Гешев за работата им през 2017 г.

“Образуваните преписки в отдел “Антикорупция” са почти два пъти повече от преписките в останалите 3 отдела на спецпрокуратурата, а именно 402 срещу 193”, коментира още Гешев. И уточни, че подчинените му са наследили и други 216 преписки за висша корупция от други прокуратури.

След промените в НПК в спецпрокуратурата постъпили 102 сигнала срещу подкупни властимащи.

270 били осъдените за 2017 г. от спецсъда, заяви Гешев. През 2016 г. те били 136.

Над 50% от осъдените през м.г. са получили присъдите си, след като сключили споразумения с прокуратурата. “Споразуменията се одобряват от съда. Споразумението не е мръсна дума. Това значи, че обвиняемите се признават за виновни”, отвърна Гешев на критиките, че заради споразуменията бандитите се отървават от тежки наказания. И за пример посочи делото срещу наркобандата на Иван Слънцето, по което освен лидера и 6-има други са получили ефективни присъди по 2-3 г. затвор.

Гешев отчете и ръст при исканията за използване на специални разузнавателни средства. “Тенденцията да се твърди, че масово се подслушва, е погрешна. Няма начин поне в България според действащото законодателство или поне е въпрос на страшен късмет ти да докажеш една престъпна група без използване на СРС”, обясни прокурорът. През м.г. исканията на прокурорите били 1340. 30% от тях обаче били отказани от съда.

“Ако нашето положение е ужасяващо, то на съда е трагично”, каза Гешев за пръскащата се по шевовете сграда на ул. “Черковна” 90. Той подчерта, че вече Висшият съдебен съвет работи по варианта нов дом на спецсъдилищата и прокуратурите да стане бившият механотехникум на бул. “Александър Стамболийски”.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.